1 aprilie, Ziua Păcălelilor

1 aprilie – Ziua păcălelilor este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. April Fools’ Day sau Poisson d’avril are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în Franţa, anul 1582.

În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie”.

Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, s-a raspandit in Anglia si in Statele Unite. Toate farsele trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Orice farsa facuta dupa aceasta ora va aduce ghinion farsorului.

Cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse facute de  vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.

Păcăleli faimoase în istoria omenirii

1 Aprilie 1957, BBC transmite o știre despre copacul în care cresc spaghete. Știrea a fost însoțiță de imaginile video ale unor țărani elvețieni care culegeau spaghete din copaci. Un număr extrem de mare de telespectatori s-au lăsat păcăliți.

În 1860 locuitorii Londrei au fost invitați să participe la ceremonia anuală de spălare a leilor albi la Turnul Londrei. Până la amiază se făcuse o coadă de peste 1 kilometru.

În 1996, ziarul New York Times, USA Today, Washington Post si alte 3 publicații au anunțat vânzarea istoricului Clopot Liberty. Cumpărătorul era Taco Bell, unul dintre principalele lanțuri de fast food din America.

În 1905, Berliner Tageblatt , un ziar din Germania a anunțat că un grup de hoți au săpat un tunel și au jefuit Trezoreria Statelor Unite de unde au furat tot aurul și argintul depozitat acolo. Ziarul a publicat și o schiță detaliată a jafului. Povestea s-a răspândit repede pentru că ceilalți ziariști nu au mai verificat informația și au transmis-o mai departe.

În 1980 BBC a anunțat pe 1 aprilie că simbolul orașului Londra, legendarul ceas Big Ben va trece la afișaj digital. Mii de englezi furioși au scris Parlamentului scrisori de protest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: