Când se montează cauciucurile de iarnă

  • „Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei circula pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. 
  • Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nefăcând referire la o anumită perioadă a anului.
  • Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

Polițiștii recomandă conducătorilor auto ca, în condiţiile unui carosabil acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei, să ruleze cu viteză redusă, adaptată condiţiilor de drum, să fie atenţi şi calmi la volan, fără să bruscheze comenzile vehiculului.

Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Care sunt marcajele anvelopelor de iarnă

Marcajul M+S

“Anvelopele de zăpadă“ sunt anvelope ale căror profil, compus sau structură sunt concepute pentru a oferi o performanţă superioară anvelopelor normale pe zăpadă, cu referire la abilităţile de a porni sau a menţine un vehicul în mișcare.

Simbolul Alpin

Simbolul Alpin definește anvelopele de iarnă conform regulamentului UNECE (valabil în UE și multe alte ţări) și a reglementărilor privind anvelopele din SUA și Canada. Performanţele pe zăpadă ale acestor anvelope trebuie să fie dovedite de teste teste obiective și să atingă sau să depășească anumite standarde definite. Aceste anvelope oferă performanţe înalte la siguranţa și controlul pe zăpadă, gheaţă și în general în condiţii de temperaturi scăzute.

Anvelopele de iarnă trebuie verificate: adâncimea profilului și anul fabricației. Dacă anvelopele sunt în exploatare de mai mult de patru ani, vă recomandăm să cereți părerea unui specialist, pregătit să observe urmele specifice de uzură.

O anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.

Ce ar trebui să mai aveți în portbagaj în sezonul rece

Dacă se întâmplă să fiți în trafic în condiții de vreme extremă, ar fi bine să aveți în portbagaj câteva accesorii utile:

  • Lanțuri antiderapante;
  • Lopată;
  • Săculeț cu sare/nisip;
  • Lanternă
  • Racletă;
  • Degivrant pentru parbriz/încuietori.
Ce sancțiuni riscați dacă mașina nu este echipată cu anvelope de iarnă

„Legea cauciucurilor de iarnă” a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei circula pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate în lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, șoferului i se poate reține certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: