“Bani negri (pentru zile albe)” a avut premiera pe HBO

  • Într-un orășel din România, unde banii dictează valoarea și tot ei cântăresc mai greu decât principiile morale, un jaf este un noroc neașteptat și toată lumea vrea să-și ia partea din câștig – toată lumea, în afară de cei doi umili, dar onești, eroi care sunt prinși la mijloc în această poveste.

Serialul „Bani negri (pentru zile albe)”, produs de HBO Europe în România, a avut premiera pe 22 noiembrie pe HBO GO în toate teritoriile HBO din Europa. Serialul are șase episoade, cu difuzare săptămânală, începând cu 22 noiembrie, pe HBO GO și la HBO,

Cele șase episoade spun povestea lui Doru și Ionel, doi tehnicieni de semafor care glumesc într-un bar pe seama ideii de a manipula traficul pentru a jefui o dubă blindată aparținând uneia dintre băncile principale din oraș. În cele din urmă, împotriva voinței lor, ajung să comită acest furt. Toate instituțiile de la care cer ajutor se arată, de fapt, dornice să participe la înfăptuirea jafului și să primească o parte din bani. Cei doi eroi ghinioniști luptă să găsească o cale de mijloc între moralitate și dorința de a supraviețui.

Cei doi prieteni, Doru și Ionel, sunt interpretați de Alexandru Papadopol („Marfa și banii”, „Acasă la tata”, „Occident”, „Povestea unui pierde-vară”) și Cristian Bota („Un pas în urma serafimilor”, „Karmasutra”, „Poarta Albă”).

Filmările pentru „Bani negri (pentru zile albe)” au avut loc în 2019, în Piatra Neamţ, Oneşti şi Bucureşti. Producători executivi HBO Europe sunt Johnathan Young şi Antony Root, iar producători sunt Alina David şi Silvia Popescu.

Tudor Reu este producător din partea Mobra Films.

Daniel Sandu, scenaristul și regizorul serialului, a spus că producția explorează efectele unui adevăr incomod, acela că aproape nimeni nu e nevinovat și că de multe ori când ni se întâmplă ceva rău suntem victime-complice la ce ni se întâmplă.

Ne-am imaginat un oraș ca oricare altul, dar cu un univers kafkanian în care aproape toți locuitorii sunt tentați să devină complici la o ilegalitate, iar puținii care nu vor să facă asta vor avea de suferit. Este un oraș în care binele nu învinge. Am construit premisele unui jaf ca-n filme, dar am răsturnat toate clișeele cu care am fost obișnuiți. Apoi am luat acest adevăr incomod și amar care e de fapt o dramă și l-am învelit într-un strat de comedie și pudră de zahăr, asemeni unei pilule amare, dar care la început e dulce. Și, astfel, telespectatorul e invitat să participe alături de personajele principale într-o aventură de tip pinball între consecințele unei glume care de fapt e mai serioasă decât ne-am aștepta.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: