Victor Purice propus cetățean de onoare!
Victor Purice s-a născut la 13 ianuarie 1956, în comuna Borleşti, judeţul Neamţ. Fascinaţia lui pentru cinematografie a început de la vârsta de 9 ani, atunci când îl ajuta pe proiecţionistul din comună să dea filme, sâmbăta şi duminica, în sala căminului cultural.
Cinema Dacia Panoramic, actualul ’’Cinema, Mon Amour’’ din Piatra Neamţ s-a deschis în decembrie 1970, cu filmul „Lacul Lebedelor“. Victor Purice, avea doar 14 ani şi era definitiv îndrăgostit de cinema. Şi-a făcut ucenicia, furând meserie, apoi s-a perfecţionat la Bucureşti, la unica şcoală care pregătea operatori şi proiecţionişti din ţară revenind la Piatra, la Dacia Panoramic.
Anii ’70 şi chiar şi prima parte a anilor ’80 au însemnat o perioadă de glorie a spectacolelor cinematografice. O statistică a acelor vremuri ne spune, spre exemplu, că în anul 1973 cinematografele din Piatra Neamţ au găzduit peste 1.800.000 de spectatori, iar în anul 1974, numărul spectatorilor a depăşit două milioane. Una din întâlnirile care l-au marcat pe Victor Purice s-a petrecut în anul 1982, când l-a cunoscut pe marele cineast român Ion Popescu Gopo care a prezidat, la Piatra Neamţ, prima ediţie a festivalului Filmului pentru Copii şi Tineret ’’ Punguţa cu doi bani’’, unicat în Europa.
Ultimul deceniu al secolului XX a marcat o bruscă şi ireversibilă scădere a interesului spectatorilor pentru sălile de cinema. La Piatra Neamţ, singurul cinematograf funcţional a rămas Dacia Panoramic, iar o perioadă, Victor Purice a fost singurul angajat. În anul 1996 a fost numit director al acestei instituţii falimentare, care a rezistat numai ambiţiei şi perseverenţei sale. În mod paradoxal, dragostea lui necondiţionată pentru cinematograf i-a adus, odată cu o notorietate care depăşeşte graniţele ţării şi şansa de a reuşi renaşterea cinematografului pietrean.
Această şansă a fost un film documentar de 70 de minute, la care s-a lucrat peste trei ani de zile şi care a devenit un simbol al mişcării ’’Salvaţi Marele Ecran’’. Un succes internaţional care a oferit noi valenţe instituţiei cinematografice pietrene, cu un extraordinar beneficiu de imagine pentru comunitatea de sub poalele Pietricicăi, unde sunt oameni care luptă să conserve valorile cultural.
Romel Bîrjoveanu, consilier local:
În urmă cu câteva minute am depus un proiect de hotărâre care va onora comunitatea noastră și va încununa munca de până acum a unui om care iubește orașul Piatra-Neamț, este un exemplu de perseverență și care se bucură de o notorietate locală, naţională şi internaţională de necontestat. Este vorba de Victor Purice, sufletul ”Cinema, Mon Amour”, și căruia i-am propus să i se confere titlul de cetățean de onoare al municipiului Piatra-Neamț.
Astăzi, ”Cinema, Mon Amour’’ a devenit un centru cultural căutat de cineaştii români pentru a-şi prezenta noile creaţii, iar numele sonore care ne vizitează şi beneficiază de căldura şi ospitalitatea cinematografului de sub Pietricica sunt un câştig incontestabil pentru pietreni, pentru renumele municipiului și asta se datorează unui singur om: Victor Purice.