DSP Neamț: comunicat despre boala Lyme și efectele mușcăturii de căpușă!

Boala Lyme este o boală transmisibilă a cărui agent etiologic este o spirochetă, Borrelia burgdorferi care se transmite prin mușcătura de căpușă.

Căpuşele se găsesc în număr mare în zonele împădurite, în iarba înaltă din spatiile verzi, pe câmpii şi zonele umede şi sunt active începând cu temperatura de 7°C. Căpuşele fac parte din clasa arahnidelor şi se întâlnesc în toate ţările lumii. Sunt cunoscute aproximativ 850 de specii. Ele sunt paraziţi mici care asemenea păianjenilor, se hrănesc cu sângele organismelor pe care le parazitează cum ar fi: câini oameni, pasări, căprioare, răzătoare mici şi alte animale.

Evoluția bolii Lyme

Stadiul I – Borrelioza incipientă, localizată sau „eritemul migrator”

Eritemul migrator este definit ca o leziune cutanată care se manifestă inițial ca o maculă sau papulă de culoare roșie și care se extinde în zile-săptămani, formând o leziune mare, rotundă, deseori cu decolorare centrală parțială. Leziunea singulară trebuie să atingă un diametru de min. 5 cm.

La majoritatea pacienților, eritemul migrator este acompaniat de alte manifestări acute, de tip pseudo-gripal: astenie, febră, cefalee, ușoara redoare de ceafă, artralgii sau mialgii. Aceste semne și simptome au, în mod tipic, un caracter intermitent. Manifestările din stadiul I apar la 2-30 de zile dupa înțepătura capușei.

Stadiul II – Borrelioza diseminată

Spirocheta se poate răspandi prin vasele de sânge și limfatice către alte țesuturi: alte structuri ale pielii, sistem nervos, musculo-scheletal, cardiac. Atingerea oricăruia dintre aceste sisteme poate cauza o largă varietate de manifestări clinice, apărute de la câteva săptămâni până la peste un an de la infecția inițială.

Manifestările pot fi:

  • semne și simptome generale, pseudo-gripale, mai severe decât în primul stadiu;
  • leziuni secundare multiple, asemănătoare eritemului migrator, dar mai mici decât leziunea inițială;
  • atacuri scurte, recurente, timp de săptamani/luni sau tumefierea uneia sau mai multor articulații (uneori urmate de artrita cronica la nivelul uneia sau mai multor articulații);
  • paralizie de nerv facial – poate fi bilaterală; „paralizia lui Bell”;
  • paralizii ale altor nervi cranieni;

Stadiul III – Borrelioza cronică

Acest stadiu neobișnuit apare după câțiva ani de la infecția inițială. Manifestările clinice din aceasta fază sunt următoarele: Artrita Lyme, Acrodermatita cronică atrofică (ACA) și Sindroame neurologice cronice.

Măsuri de control al bolii:

  • internarea pacientului în spital dacă severitatea bolii o impune, acest lucru fiind la aprecierea clinicianului;
  • declanșarea investigației epidemiologice;
  • recoltarea de probe biologice conform algoritmului de diagnostic, în vederea stabilirii diagnosticului etiologic;
  • instituirea tratamentului antibiotic conform ghidurilor terapeutice aflate in uz;

Măsuri de protecție personală împotriva infestării cu căpușe

  1. Purtarea unor haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.
  2. Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  3. Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
  4. Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.
  5. Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.

Dacă sunteți înțepați de o căpușă, nu intrați în panică și prezentați-vă imediat la o unitate medicală!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: