Duminica Rusaliilor

Duminica Rusaliilor se serbează la exact 50 de zile după Duminica Paștelui și semnifică ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului.

Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh și reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru toți creștinii. Această sărbătoare marchează coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Slujbele bisericii ortodoxe din perioada Rusaliilor se desfășoară în dimineața zilei de duminică a Rusaliilor și toată lumea este încurajată să poarte roșu. Roșul înseamnă focul Duhului Sfânt care pogoară peste Apostoli. După ce s-au desfășurat slujbele, majoritatea oamenilor sărbătoresc cu o masă foarte mare, împreună cu familia și prietenii.

Tradiții și superstiții de Rusalii

La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite.

Un alt obicei specific Rusaliilor care se întâlnește prin zonele ardealului poartă numele de “Împănatul boului”. Obiceiul constă într-o procesiune ce se desfășoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori.

În Ardeal, imediat după Rusalii, se practică obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului tradiția spune că acestea trebuie stropite cu apă.

Întâlnim și o serie de superstiții:

  • În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi
  • De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele
  • Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinstește și prețuiește cum se cuvine ziua
  • De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac
  • În ziua de Rusalii nu e bine să te cerți cu alții fiindcă vei fi “luat din Rusalii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: