Sfinții Trei Ierarhi, cinstiți pe 30 ianuarie
Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt cinstiți împreună pe 30 ianuarie, zi de sărbătoare înscrisă cu roșu în calendar. Dar nu sunt prăznuiți doar laolată, ci și aparte. Astfel, în data de 1 ianuarie Biserica îl pomenește pe Sfântul Vasile cel Mare, în data de 25 ianuarie pe Sfântul Grigorie Teologul și pe 13 noiembrie și 27 ianuarie pe Sfântul Ioan Gura de Aur.

Conform scrierilor teologice, spre sfârşitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare dispută legată de cei trei ierarhi, pe care îi prăznuim pe 30 ianuarie, oamenii întrebându-se care este mai mare: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur. După câţiva ani de la declanşarea neînţelegerilor, cei trei sfinţi au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. În cele din urmă, în anul 1084, într-o vedenie, fericitului i-au apărut cei trei sfinţi împreună.
Sfinţii Trei Ierarhi au
devenit protectori ai institutiilor de învăţământ teologic ortodox din
întreaga lume. Sfântul Vasile cel Mare reprezintă simbolul energiei şi
al acţiunii puse în slujba oamenilor; Sfântul Grigore reprezintă
simbolul ştiinţei teologice şi al contemplării înalte, fiind primul
dintre părinţii bisericeşti care a folosit termenul de teologie, iar
Sfântul Ioan Gură de Aur reprezintă simbolul zelului apostolic prin
cuvânt şi faptă, pentru orientarea oamenilor spre învăţatura lui Isus.
La sate se obișnuiește că în această zi de sărbătoare închinată celor trei sfinți să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a avea o căsnicie fericită. Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine în ale casei și poate să orbească.