Hanuka, Sărbătoarea Luminilor

Sărbătoarea Hanukkah, cunoscută ca “Sărbătoarea luminilor” sau “Crăciunul evreilor”, se sărbătoreşte timp de 8 zile, la începutul lunii decembrie. În ebraică, „Hanuka” înseamnă “dedicare”, şi ea este simbolizată de o menoră cu nouă braţe, numită din secolul al XIX-lea “hanukiya”.

Evenimentele sărbătorite de Hanuka s-au desfăşurat între anii 165-163 î.e.n, în timpul luptei macabeilor împotriva oprimării evreilor. Atunci s-au promulgat mai multe decrete antievreieşti care au culminat cu profanarea Templului din Ierusalim şi transformarea sa în lăcaş de cult păgân.

Deşi erau mai puţini ca număr, evreii au început o revoltă împotriva asupritorilor, în urma căreia Templul din Ierusalim a fost recucerit, iar altarul profanat a fost rezidit.

Rebelii conduşi de Iuda Macabeul au curăţat Cel de-Al Doilea Templu de prezenţa păgână, au reconstruit altarul şi au aprins menora, lumină care era menţinută aprinsă în fiecare noapte, simbol al creaţiei şi cunoaşterii

Conform Talmudului, unul dintre textele de bază ale iudaismului, Iuda Macabeul şi alţi evrei au fost martorii unei minuni. Se spune că în candele era suficient ulei de măsline pentru a menţine flacară pentru o zi, dar cu toate acestea, focul a rămas aprins timp de opt nopţi, lasându-le timp suficient să găsească provizii. Acest eveniment a inspirat înţelepţii evrei să proclame un festival de opt zile.

Hanuka mai este marcată prin consumul de alimente prăjite în ulei. Cele mai importante sunt tortul de cartofi, un fel de chifteluțe cu cartofi aplatizate, numite latches, care se pot servi cu sos de mere. O altă mâncare favorită sunt gogoșile prăjite în ulei.

Ceremonia de Hanuka se desfășoară în special în familie, dar se aprind lumânări și la sinagogă iar copiii primesc o mică sumă de bani.

În zilele noastre Hanuka este și un prilej de serbări cu cântece și jocuri, în special pentru copii. Cel mai răspândit este jocul cu titirezul.

Hag Hanukkah Sameach!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: