Concursul Naţional de artă plastică “NICOLAE MILORD”, Ediţia I

“Între 15 şi 31 mai, Şcoala Populară de Arte Piatra-Neamţ organizează prima ediţie a Concursului naţional de arte plastice “Nicolae Milord”. Structurată pe două secţiuni, pictură şi grafică, competiţia este destinată cursanţilor şcolilor populare de arte din întreaga ţară, cu vârste cuprinse între şapte şi peste şaptezeci de ani.”
Juriul este format din pictorii Ştefan Potop (preşedinte al filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România), Ciprian Istrate şi criticul de artă Emil Nicolae.
“Joi, 18 mai, ora 17:00, la Galeria ERA din cadrul Hotelului „Central Plaza”, va avea loc vernisajul expoziţiei care conţine toate lucrările participante în concurs. Cu acest prilej vor fi anunţaţi şi laureaţii primei ediţii.” au precizat organizatorii.

Date biografice Nicolae Milord

“Nicolae Milord s-a născut la 11 noiembrie 1909, la Piatra-Neamţ, loc în care şaptezeci şi nouă de ani mai târziu avea să treacă în eternitate, la 10 mai 1988. Şi-a început educaţia pe plaiurile natale, absolvind Liceul „Petru Rareş”, pentru ca apoi să urmeze cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l coleg pe Corneliu Baba, iar ca maeştri la catedră pe Jean Leon Cosmovici, Gheorghe Popovici, Octav Băncilă şi Ştefan Dimitrescu. A fost discipol al lui Aurel Băeşu.
Anului debutului său pe simeze a fost 1937, atunci când a participat la o expoziţie colectivă. Tot în 1937 are şi o primă „personală” la Piatra-Neamţ, fapt pe care îl va mai repeta în 1967, 1970 şi 1980. Trecând prin perioade tulburi, războiul al doilea mondial şi întreaga perioadă comunistă, Nicolae Milord a avut parte, în cadrul activităţii sale artistice, numai de expuneri în ţară, Bacău, Iaşi, Botoşani, Bucureşti fiind oraşele unde creaţiile sale au putut fi văzute cu predilecţie.
În 1957 a primit Premiul pentru pictură a regiunii Bacău. A fost decorat cu Medalia „A XXV-a Aniversare a Eliberării Patriei”.
Timp de cincisprezece ani a condus Cenaclul de artă plastică de la Piatra-Neamţ.
Lucrările sale se găsesc în numeroase colecţii muzeale şi particulare.” date furnizate de către Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț pe pagina oficială de facebook.

Ionuţ PETRARIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: